Συνάντηση Εργασίας με τη νέα Γενική Γραμματέα Δημοσίας Τάξεως
Αθήνα, 14 Μαΐου 2019
Αρ. Πρωτ.: 605/5/25
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Με τη νέα Γενική Γραμματέα Δημοσίας Τάξεως κα Σπυριδούλα ΚΑΛΑΝΤΖΗ συναντήθηκε εθιμοτυπικά, χθες, 13-05-2019, κλιμάκιο της Ομοσπονδίας με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ε.Γ. κ. Γρηγόριο ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ και τη συμμετοχή του Α’ Αντιπροέδρου κ. Αθανάσιου ΝΤΑΒΟΥΡΑ, του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Χρήστου ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ και της Γραμματέως της Γραμματείας Γυναικών της ΠΟΑΣΥ κας Μαρίας ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ.
Η συνάντηση γνωριμίας με τη νέα Γραμματέα εξελίχθηκε σε ουσιαστική συνάντηση εργασίας, καθώς τέθηκαν από την πλευρά μας τα σοβαρότερα εκκρεμή ζητήματα και η διάθεσή μας να συμβάλλουμε στην προώθησή τους δεδομένου ότι έχουν προ πολλού ωριμάσει οι συνθήκες για την επίλυσή τους.
Ειδικότερα, θέσαμε με ιδιαίτερη έμφαση την αναγνώριση-θεσμοθέτηση της επικινδυνότητας του αστυνομικού επαγγέλματος, ενημερώνοντάς την ότι θα υποβάλλουμε τεκμηριωμένη πρόταση για τη χορήγηση στον Έλληνα αστυνομικό συγκεκριμένου επιδόματος με βάση το μάχιμο της υπηρεσίας και την επικινδυνότητα που απορρέει από τα καθημερινά αστυνομικά καθήκοντα.
Μείζον για την Ομοσπονδία ζήτημα συνιστά επίσης η αναγκαιότητα άμεσης λήψης κυβερνητικής απόφασης για ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας με νέες προσλήψεις αστυφυλάκων που θα υπερβαίνουν τη μνημονιακή ρήτρα των 250 θέσεων ετησίως και θα είναι τουλάχιστον 1.000, αρχής γενομένης από τη φετινή προκήρυξη για την εισαγωγή, μέσω Πανελληνίων εξετάσεων, στη Σχολή Αστυφυλάκων. Σχετικό με αυτό είναι και το ζήτημα της αναβάθμισης των Αστυνομικών Σχολών, σύμφωνα με την πρόταση που έχουμε εκτενώς συζητήσει και συμφωνήσει με το συναρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Στη συνέχεια αναπτύξαμε τις θέσεις μας για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας και τονίσαμε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προβεί άμεσα στη θεσμοθέτηση της απαλλαγής της Αστυνομίας από τα μέτρα ασφαλείας εντός των αγωνιστικών χώρων, όπως έχουν δεσμευτεί οι ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, αλλά χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν προωθήσει την αναγκαία νομοθετική ρύθμιση, ώστε να υπάρξει μια σημαντική τομή στα ζητήματα της αστυνόμευσης και της αστυνομικής λειτουργίας, ευρύτερα.
Άλλα θέματα που θέσαμε στο τραπέζι του διαλόγου και ζητήσαμε να ρυθμιστούν επίσης άμεσα, ήταν α) η υπαγωγή των εκπαιδευτικών – συζύγων αστυνομικών στις διατάξεις του άρθρο 3 του ν.4553/2018 που διέπουν τις αντίστοιχες περιπτώσεις συνυπηρέτησης των στρατιωτικών, β) η διεύρυνση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΜΤΣ με τη συμμετοχή εκπροσώπου της Ομοσπονδίας μας, γ) η καταβολή αξιοπρεπούς εκλογικής αποζημίωσης, δ) η καταβολή επιδόματος ΕΚΑΜ, που καθυστερεί εντελώς αδικαιολόγητα, ε) η ισχύς των διατάξεων περί οδοιπορικών όπως αυτές προβλέπονται στο νόμο 4336/2015 (Γ’ Μνημόνιο), ώστε να σταματήσει άμεσα το φαινόμενο των παρατάσεων του παλαιού καθεστώτος πληρωμής των οδοιπορικών, που μόνο προβλήματα δημιουργεί στους συναδέλφους και στ) τα θέματα της καθαριότητας, τα οποία υφίστανται έντονα, παρά το γεγονός ότι προκηρύχθηκαν 18μηνες συμβάσεις.
Τέλος, εκφράσαμε την θετική μας προσέγγιση στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για την ακούσια ψυχιατρική περίθαλψη, τονίζοντας ότι οι «εξαιρετικές περιπτώσεις» που αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 7, πρέπει οπωσδήποτε να εξειδικευτούν νομοθετικά ώστε να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο, το «εξαιρετικό» να καταστεί κανόνας. Μάλιστα, επισημάναμε την ευνοϊκή συγκυρία του γεγονότος ότι η ίδια έχει υπηρετήσει σε συγκεκριμένες δομές του συστήματος υγείας, γνωρίζοντας εκ των έσω τα προβλήματα και τις αγωνίες των συναδέλφων μας. Προβλήματα που σε πολλές περιπτώσεις διογκώνονται λόγω και του συναφούς φαινομένου του «συνωστισμού» αλλοδαπών κρατουμένων, προς διοικητική απέλαση, και μάλιστα επί μακρόν στα αστυνομικά κρατητήρια και όχι στις κατάλληλες θεσμοθετημένες δομές αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ – προσφύγων και μεταναστών}.
Η κα Γραμματέας άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τα αιτήματα και τις θέσεις της Ομοσπονδίας έχοντας κατ’ αρχάς θετική στάση για τα περισσότερα εξ αυτών και επιφυλάχθηκε για μια εκ νέου συνάντησή μας στο άμεσο μέλλον αφού πρώτα λάβει μια σφαιρική ενημέρωση και από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Αρχηγείου.